Vuosijuhlat ja etiketti

Vuosijuhlaa vietetään ainejärjestön vanhenemisen kunniaksi, ja se on järjestön akateemisista juhlista hienoin. Abakus ry viettää suuria vuosijuhlia viiden vuoden välein, eli jokainen opiskelija pääsee osallistumaan upeisiin juhliin noin kerran opiskeluaikanaan. Varsinaisessa vuosijuhlassa nautitaan kolmen ruokalajin illallinen juomineen, kuullaan puheita ja esityksiä, palkitaan ainejärjestön aktiiveja sekä lauletaan yhteislauluja. Koska viidellä jaollisina vuosina järjestettävä vuosijuhla on ainejärjestön arvokkain juhla, ovat sitä myös vieraiden pukeutuminen, etiketti ja ohjelmisto.

Vuosijuhlan kulku

Abakuksen vuosijuhlat alkavat klo 18.00 hotelli & ravintola Verson 2. kerroksessa juhlatila Kerkässä. Juhlapaikalle on hyvä saapua hyvissä ajoin, jotta tilaisuus päästään aloittamaan aikataulun mukaan. Ulkovaatteet jätetään narikkaan, jonka jälkeen etsitään oma paikka pöytäkartasta. Pöytiin istuudutaan vasta merkistä.

Vuosijuhlan kulusta pitävät huolta kaksi seremoniamestaria, jotka juontavat tilaisuuden. Vuosijuhlan aikana nautitaan illallista, kuullaan puheita ja esityksiä, palkitaan ansioituneita ainejärjestöaktiiveja sekä lauletaan yhteislauluja. Illan aikataulu sekä vuosijuhlilla laulettavien laulujen sanat löytyvät vieraille jaetuista käsiohjelmista. Juhlan aikana pidetään konferenssitaukoja, joiden aikana voi nousta pöydästä.

Illallisen menu

Mustajuurta, pikkelöityä kantarellia ja lehtikaalia

Rosepaistettua ankanrintaa, haudutettua punakaalia ja punaviinikastiketta

TAI

Lehtipersilja-kaurattoa, syysjuureksia ja punajuurivoikastiketta

Kaneli-omenakompottia, kauraa ja vaniljakastiketta + kahvi/tee

Illalliseen kuuluu alkumalja, kaksi kaatoa viiniä (1. alkuruualle ja 2. pääruualle) sekä ruokasnapsi. Juomapaketti on saatavana myös alkoholittomana. Juhlatilan yhteydessä on baari, josta on mahdollisuus ostaa lisää juomia.

Pääruoka valitaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumislomakkeessa voi myös ilmoittaa mahdollisista erityisruokavalioista ja allergioista. 

Pukeutuminen vuosijuhlaan

Vuosijuhlan pukukoodina on juhlapuku, eli nyt on aika pukea ykköset ylle. Juhlapuvulla tarkoitetaan tummaa pukua tai frakkia sekä pitkää iltapukua. Halutessaan juhla-asuun voi liittää akateemiset kunniamerkit, joita ovat ovat ylioppilasyhteisöjen tai yliopistojen myöntämät akateemiset ansio- tai kunniamerkit.

Tumman puvun tulee olla tavallista arkipukua juhlavampi yksi- tai kaksirivinen ja kaksi- tai kolmiosainen. Väriltään juhlapuvun tulee olla kuvioton sekä musta, erittäin tumman harmaa tai syvän tumman sininen. Juhlapuvun taskuliina ja paita ovat valkoisia. Puvun kanssa voi käyttää oman maun mukaan rusettia tai solmiota. Kengät ovat mustat koristelemattomat nauhakengät.

Frakkiin kuuluu musta hännystakki, housuissa silkkisivunauhat, valkea liivi, rintamuksesta kovitettu valkoinen pystykauluksinen paita, valkoinen solmuke, yksinkertaiset kalvosimet, mustat sukat ja kiiltonahkakengät. Frakin kanssa voi käyttää valkoista taskuliinaa.

Pitkä iltapuku on juhlavaa materiaalia ja sopii juhlan arvokkaaseen luonteeseen. Iltapuvun kanssa käytettävät kengät ovat umpikärkiset ja juhlalaukku on pieni ja asuun sopiva. Asua voi täydentää juhlavilla asusteilla, kuten näyttävillä koruilla, hartiahuivilla tai kyynerpäiden yli yltävillä hansikkailla. Olkapäille ulottuvat tai sitä pidemmät hiukset on hyvä laittaa kiinni. 

Vuosijuhlan etiketti

Vuosijuhlien kaltaisessa arvokkaassa juhlassa on syytä noudattaa hyviä tapoja, mutta turhaa stressiä etikettivirheistä ei kannata ottaa. Pitkälle pääsee olemalla kohtelias pöytäseurueelleen ja muulle juhlaväelle, seuraamalla juhlan kulkua ja nauttimalla illan tunnelmasta. 

Tässä kuitenkin myös muutamia juhliin liittyviä etikettihuomioita, joita on hyvä yrittää parhaansa mukaan seurata:

  • Pöytiin istuudutaan vasta seremoniamestarin merkistä. Merkkiä odotetaan oman tuolin takana seisten. Pöydästä puolestaan noustaan lähtökohtaisesti vain konferenssitaukojen aikana, jotka on aikataulutettu illan ohjelmistoon. Pakottavasta syystä pöydästä voi kuitenkin nousta myös juhlan aikana, mutta ei koskaan puheen tai esityksen aikana.
  • Pöydissä istuessa laukkua tai muita tavaroita ei sovi asettaa pöydälle, vaan niitä voi pitää esimerkiksi sylissä. Päällystakki jätetään narikkaan.
  • Esittäydy pöytäseurueellesi. Huomioi mahdollisen avecin lisäksi myös muut vierustoverisi koko illan ajan. Keskustele kohteliaasti, ole avoin ja rentoudu.
  • Vuosijuhlilla on ennalta sovittuja ja aikataulutettuja puheita ja esityksiä, joiden lisäksi juhlien loppupuolella on varattu aikaa vapaalle sanalle. Mikäli haluat siis pitää spontaanin puheen Abakusta ylistääksesi, voit pyytää sitä seremoniamestareilta konferenssitaukojen aikana.
  • Vuosijuhlilla lauletaan juhlan luonteeseen sopivia sitsilauluja, joiden sanat löytyvät käsiohjelmasta. Yhteislaulutoiveita voi esittää niille varattuina aikoina. Laulua voi toivoa kilistämällä lasia ja nousemalla ylös seisomaan. Puheenvuoron aluksi puhutellaan koko vuosijuhlakansaa.
  • Kun joku puhuu tai esiintyy, ei ole sopivaa syödä, juoda tai keskustella. Yhteislaulujen aikana keskitytään laulamiseen.
  • Puheiden lopuksi nostetaan malja ja yhteislaulujen päätteeksi skoolataan. Kun akateemisissa juhlissa skoolataan, laseja ei kilistellä. Tyhjällä lasilla ei tule skoolata, eli lasissa on hyvä pitää pientä skoolausvaraa. Seremoniamestarit ohjeistavat oikean skoolaustavan juhlan aluksi.

Vaikka etiketti saattaa kuulostaa tiukalta ja hankalalta, tarkoitus ei ole vain istua ja pönöttää. Vuosijuhlilla saa pitää hauskaa, nauraa ja rentoutua – tarkoitus on juhlistaa ainejärjestöä Aban näköisellä tavalla. Etikettivirheitä ei siis tarvitse pelätä.