Fuksiaakkoset

Opiskele ja viisastu!

3miot, kolmen baarin bileet, jotka järjestetään kuukausittain 

Abakus, ainejärjestömme, johon jokaisen erkan opiskelijan kannattaa kuulua! 

Aineopinnot opiskelet yleensä toisen ja kolmannen vuoden aikana ja niistä saat yhteensä 50 opintopistettä 

Bra2, siellä järjestetään kuukausittain poikkitieteelliset haalaribileet

C-rakennus, yliopiston päärakennus, joka sijaitsee seminaarinmäellä

Covid-19, maailmalla jyllännyt virus, joka vaikuttaa tänä vuonna myös yliopiston toimintaan.

Cuccula, Jyväskylässä on paljon cucculoita

Demo, noin 20 opiskelijan toiminnallisempi opetustunti 

Erkka, eli erityispedagogiikka, tämä on sinun pääaineesi 

Erkka Eksperiense, Suomen kaikkien erityisopettajaopiskelijoiden vuotuinen tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna Joensuussa! 

Fuksi, opintonsa yliopistossa aloittava yksilö

Gradu, päättötyösi, joka aiheuttaa sinulle harmaita hiuksia viimeisenä opiskeluvuotenasi 

Hallitus, Abakuksen hallitus pitää huolta opiskelijoiden oikeuksista, järjestää tapahtumia ja valvoo opiskelijoiden etua. Hallitus koostuu erkan opiskelijoista ja siihen voi pyrkiä syyskokouksessa loka-marraskuussa. 

HOPS, henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka tekemisessä sinua auttaa HOPS-ohjaaja. HOPS-ohjaajaltasi saat neuvoa kaikkiin opintoihisi liittyviin asioihin. 

Hyvikset, yliopiston hyvinvointineuvojia, jotka tarjoavat keskusteluapua mieltä painavien asioiden purkamiseksi. Hyvis osaa myös tarvittaessa ohjata muille auttajatahoille. 

Ilokivi, hyvää ruokaa, sämpylöitä ja Kari. Opiskelijahintaan voi lounastaa myös mm. Lozzilla, Unossa, Sykkeellä, Katriinan Kasvisravintolassa, Fiilussa, Aimossa, Kortepohjan Rentukassa sekä Alban sillan tuolla puolen Piatossa tai Maijassa. Jos olet reipas, voit jopa kiivetä Ylistönmäelle Ylistöön. 

Jyväskylä, kaupunki täynnä opiskelijoita kaikkialta Suomesta. Jyvääskylässä venyytetään, sanotaan eppu, toppu, kolkki, nelkki, viikki ja kuukki, sekä ajetaan päättömästi pyörällä. 

JYY, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 

Kandi on kandidaatin tutkintoa varten laadittava tutkielma. Kandin tutkintoon tarvitset 180 opintopistettä. 

Kasvisto, eli Opinkivellä sijaitseva kasvisten yhteinen tila, josta löytyy mm. tietokoneita, sohvia sekä kosketinsoittimia

Kauppakadun appro, tässä vuotuisessa lokakuussa järjestettävässä tapahtumassa pääset suorittamaan joka vuosi eripituisen tutkinnon kiertelemällä baareissa ja keräämällä tutkintopassiin leimoja. Suoritettavia tutkintoja ovat approbatur, cum laude, laudatur, tohtori ja übertohtori. 

Kerttu Kroko, Abakuksen maskotti, johon saatat törmätä joskus Aban tapahtumissa

Kortepohja eli Kortsu, täällä ylioppilaskylässä asuu tosi moni opiskelija edullisesti opiskelijakämpässä

Koulutussuunnittelija Ursula Kaari toimii opintojen ohjaajana ja järjestelijänä ja osaa varmasti vastata kinkkisimpiinkin kysymyksiisi opinnoista

Linkki, linja-auto, eli vihreä paikallisliikenteen bussi, jolla voit ajaa vaikkapa grillille taksarille (makkaraperunoille)

Luento, luennoitsija luennoi ja sinä teet muistiinpanoja. Kuuntelijoita voi olla satoja. 

Muutto edessä? Ei hätää, Jyväskylä on hupaisa paikka asua. Moni opiskelija asuu Kortepohjan opiskelijakylässä, mutta myös KOAS tarjoaa vuokra-asuntoja ympäri Jyväskylää. Katso myös JYYn asuntopalsta, sekä Facebook-ryhmät vuokra-asunnoista.

MyJYU, Jyväskylän yliopiston sovellus, josta näet kampuskartan, päivän ruokalistat, lukujärjestyksesi, korkeakoululiikunnan aikataulut sekä linkkejä hyödyllisille nettisivuille

Nauttia, opiskeluajasta kannattaa nauttia

Opintopiste eli noppa. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työtä. Kandivaihe vaatii 180 opintopisteen keräämistä, maisterin 120. 

Perusopinnot opiskellaan yleensä ensimmäisen vuoden aikana ja niistä saa 25 opintopistettä

Pikkujoulut ovat fuksien vastuulla ja ne ovat abalaisille täysin ilmaiset

POM-opinnot, nämä opinnot suoritettuasi saat erityisluokanopettajan sekä luokanopettajan pätevyyden

Pyörä on kätevä kulkuväline Jyväskylässä

Quorn, opiskelijaravintoloista löytyy joka päivä myös kasvisvaihtoehto! Opiskelijakorttia näyttämällä saat lounaan hintaan 2,60e. 

Rahaa saat aina jokaisen kuun 1. päivä Kelalta

Ruusupuisto, Kasvatustieteiden tiedekunnan uusi rakennus, josta löytyy henkilökunnan työhuoneet sekä ainejärjestötila Ruusula

Sisu, täällä mm. ilmoittaudut kursseille ja näet opintosuorituksesi

Sitsit, akateeminen pöytäjuhla. Abakus pitää sitseistä! 

Seminaari, toiminnallisempaa tekemistä kuin luennolla 

Sohwi on sekä nykyisten että tulevien kansankynttilöiden suosiossa oleva baari, joka sijaitsee lähellä Seminaarinmäkeä ja josta myös nälkäinen saa ruokaa. 

SOOL, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto

Syventäviä opintoja opiskellaan neljäntenä ja viidentenä opiskeluvuonna 90 opintopisteen edestä. 

Talvipäivät ovat lukuvuoden kohokohta. Kaikki Suomen opeopiskelijat kokoontuvat juhlimaan jollekin opettajakoulutuspaikkakunnalle. SOOLin jäsenenä saat talvipäivät puoleen hintaan. Tänä lukuvuonna TP:t järjestää Joensuu! 

Time eli Freetime on abalaisten perinteinen jatkopaikka, jossa karaoke raikaa!

Tutori (lat. tutor) tarkoittaa opiskelijaa, jonka tehtävänä on ohjata ja opastaa nuorempia opiskelijoita sekä toimia tietopankkina heille

Uskalla olla erityinen

Urheilu Jyväskylä on urheilukaupunki isolla U:lla. Jyväsjärven ympärillä on kauniit lenkkimaisemat ja ulkopunttiksia. Kaupungissa voi käydä seuraamassa huippu-urheilua tai osallistua itse. Liikuntatarralla toimiva korkeakoululiikunta tarjoaa monipuolisesti ja edullisesti urheilua yliopisto- opiskelijoille sekä ammattikorkeakoululaisille.

VEP-opiskelijat (varhaiserityispedagogiikka) ovat myös erkan pääaineopiskelijoita eli enemmän kuin tervetulleita mukaan ainejärjestön toimintaan ja tapahtumiin. 

Vuosijuhlat, järjestetään marraskuussa ja ovat joka vuosi hieman erilaiset. Tänä vuonna mittariin kilahtaa 35 vuotta, joten luvassa on hieman isommat bileet!

Wau, Jyväskylän erkka on alansa ykkönen. 

Wappu, yksi opiskelijavuoden kohokohdista! 2020-2021 lukuvuonna saatamme päästä juhlimaan wappua kahdesti. Syksylle siirtyneet viime kevään waput on nimittäin vielä juhlimatta. 

X-rakennus, Seminaarinmäen kampuksella sijaitseva rakennus, jossa on esim. tekstiilikäsityön luokka.

Ylä-Ruth, pieni ravintola yläkaupungilla lähellä abalaisten kantapaikkaa Sohwia. Täällä kokoustetaan ja kahvitellaan. Kahvi ja tee opiskelijalle vain 55snt kahvipassilla! Osallistu myös torstaisin ilmaiseen Ylä-Ruthin bingoon ja voita mahtavia palkintoja, kuten keittolounas! 

ZZZ, luennoilla nukuttaa joskus, varsinkin perjantaiaamuisin… 

Åke, man måste läsa en kurs på akademik svenska.

Älyn voi korvata hyvällä mielikuvituksella. 

Ööö, kun ei tiedä mitä tehdä, kannattaa pyytää apua.